Start

Jag startade den här bloggen den 1 Juni 2015, samma dag som jag i Helsingfors inledde min behandling av kronisk borrelia. Texterna här är dels terapeutiska, dels informativa.

Jag vill vara med och öka medvetenheten om den elaka sjukdom som redan drabbat så många, och som är den bakomliggande orsaken till femton års nedmontering av min egen fysiska och själsliga hälsa. Jag vill också vara en av de röster som ger sjukdomen ett ansikte.

Alla blogginlägg på svenska hittas här.

– – – – – – – – – –

I started this blog on June 1, 2015, the day on which my treatment of chronic lyme disease started here in Helsinki. These posts are partly therapeutic, partly informative.

I want to be a part of increasing the awareness of this nasty disease which has already struck so many, and which is the underlying cause as to why, for the last fifteen years, my physical and mental health has gradually deteriorated. I also wish to be one of the voices that give the disease a face.

All blog posts in English can be found here.

17 thoughts on “Start

  1. Ni som har borrelia å int får hjälp från sjukhus(läkare)så ett måste e ju att börja med ks (kolloidalt silver) å msm..jag blev mycket bättre efter en vecka me ks .msm hjälper väl mer långsiktigt

    Like

  2. Hej, jag skulle hemskt gärna få kontakt med kliniken du behandlas på.
    Har själv Borrelia + Bartonella. Tacksam för svar!

    Med vänlig hälsning Peter

    Like

    • Hej Carita,
      mina blodprov tagna här i Finland – i vilka man mätte endast antikroppar – var också negativa. I synnerhet i fråga om långt gången kronisk borrelia så är det tyvärr mycket vanligt med negativa resultat. Det betyder inte att bakterien inte finns i kroppen.

      Jag kan skicka kontaktuppgifter till Helsingforskliniken via e-post.
      H. Pati

      Like

  3. Hej, min man har liknande sjukdomsbild som du beskriver men inga tester gjorda i den offentliga sjukvården visar borrelios. Han bor i den åboländska skärgården och har haft otaliga fästingar genom åren. Var i Helsingfors har du fått hjälp?
    Carita

    Like

  4. Hej och hälsningar från Karleby! Läste din blogg och och allt kändes rätt bekant! Jag lider också av neuroborelios som kom fram ex temprore hösten 2013. Har sommarvilla i Larsmo skärgård och i alla tider har det funnits fästingar där och nästan varje sommar har jag haft nån som “ätit” sig fast, men aldrig haft något hudutslag. Sommaren 2013 fick jag utslag i ansiktet, konstiga blåsor i munnen på vänstra sidan, konstig huvudvärk på vänster sida i huvudet, sjuk nacke och något konstigt hände med vänstra öga..kunde inte fokusera. Efter många om och men, efter att jag bett om borrelios-test, togs ett blodprov….ja kas kummaa…en gammal obehandlad borrelios + en nyt hittades! Fick först en 3 veckors tablett antibiotkur, men blev inte bättre.Sedan i januari 2014 hamnade jag på antibiodropp i 1 månad. Samtidigt började mitt hjärta säga upp bekantskapen och hamnade också till kardiolog och äter nu medicin mot rytmstörningarna.Tufft! I Karleby har vi en duktig läkare specialiserad på infektionssjukdomar Marko Rahkonen som började sköta mej då. Hade också under en längre tid funderat vad som händer i min kropp, tyckte att mitt immunförsvar började braka, motionsrundorna och jumppandet kändes otroligt trögt, jag som alltid orkat med mycket, när jag var trött hade jag svårt att hitta ord! Mina borreliosvärden blev inte bättre av droppet och det sades mej att jag nog med stor säkerhet får leva med dessa “parasiter” i hela mitt liv!! Har klarat mej rätt bra, men hamnat att trappa ner och undvika stress. Jag är en 67 årig pensionerad läkarsekreterare och har en massa goda vänner vilka är läkare och ingen trodde någonsin att borreliosen kunde ligga bakom de konstiga symptomer jag haft under senaste åren före 2013, men troligen är det så! En tredje borrelios får jag inte få, det kan bli för mycket för min kropp, så det där att röra sig ute i skog och mark är inte riktgit mer min grej, tyvärr!
    Du tycks vara en kämpare och du skall inte ge upp utan ta en dag i sänder och ge dig lov att tänka på dej själv! Du är säkert nu i god händer. Sköt om dej!

    Like

    • Tack för din beskrivning och dina varma ord Lisbeth! Jag skulle vilja fråga två frågor, som du gärna får svara på om du bara vill – antingen här, via PM på Facebook (https://www.facebook.com/patrick.wingren), eller direkt till min e-post (patrick@wingren.fi):
      1) Minns du vilken form av antibiotika du fick?
      2) Har du övervägt att hålla borrelian i schack genom näringstillskott och örter?
      Allt gott! Hälsn. Pati

      Like

      • Hej igen! Den första antibiotkuren i tablettform var Doximycin 100 mg1 x 2, i tre veckor. Den andra i droppform var Rocefalin, det droppet hade jag en månad. Som tur, har vi ett bra hemsjukhus här i Karleby, så flickorna kom varje dag hem och gav droppet och checka läget och ordnade också med kardiologkonsultation när hjärtat börja säga till.Som tillskott har jag dagligen tagit D-vitamin samt Multivita Magnesium sitrat, men örter har jag inte prövat på. Jag går på gym x 2- 3 i veckan, från yoga till tehotreenit samt motionerar annars mycket för att hålla mig i form. Yoga har kännts bra då jag hela tiden har haft en känsla av att kroppen går på övervarv samt problem med sömnen…..och någon tehotreenit var det inte att tänka på då jag mådde som värst men jag försöker ge akt på min kropp, huru den mår och därefte välja vad jag gör. Nu är mitt största mål att sköta om ming kropp på bästa sätt, sen gör “mina inre vänner” vad de gör. Jag tror nog på det att man skall hålla igång sin kropp efter bästa förmåga men inte köra för hårt. Har du annars uppgifter om örter? Skulle vara intressant att höra? Det är nog bara att kämpa på. Du skirver blogg och jag skrev dagbok och detta är jätte terapeutiskt! Ut med allt (nästan) där innifrån och sen håller du på med musik, vilket också är bra, jag sjunger med i Karleby Kammarkör och musiken är nog ett “must”! Hoppas att du kan njuta av sommaren trots allt!
        Soliga häls. Lisbeth

        Like

        • Hej,
          jo – jag har en del information om örter. Det finns många olika s.k. örtprotokoll, och ett av dem säljs här i Finland. Jag kan skicka info.

          Like

          • Kan du skicka örtprotokollet åt mig också, tack! Min man har lidit av neuroborrelios i flera år och fått diverse behandlingar. Utöver antibiotika i tablettform och IV också använt vitaminer, spårämnen, mineraler etc, men örter inte prövats. Jag jobbar som neuropsykolog i Vasa och har också en del patienter med mystiska symptom som jag konsekvent alltid skickar på borreliautredning till läkarnas stora förtvivlan. En läkare här i Vasa/Vörå som sysslar med örter är Juhani Lehtonen. Det är ganska nytt, så jag har ännu inte hunnit bekanta mig med hans vårdresultat. Kämpa!

            Like

      • Hej. Jag är mycket intresserad av örterna. För 4 år sedan fick jag min första borrelia med stor ring. Fick en veckas kåvepenin. Efter det började värk, stelhet, dålig balans, dubbelseende mm. Fick efter 2 år en 3 veckors kur med annat penicillin. Hjälpte inte. Kom till Smärtkliniken i vintras efter flera besök hos husläkare och började med kbt för att lära mig leva med värk. ; ( De säger att borrelia är botad. För 4 veckor sen hittade jag en ny ring på låret. Ingen fästing kvar. Fått 10 dgr penicillin och har nu värre värk än innan. Känner mig stel som en 100 åring och värk i hela kroppen. Letar alternativ bland örter. Läser på internet att övriga Europa, USA, Kina och Indien tar detta på allvar. Sverige ligger långt efter. Jag finns på Facebook. Tacksam för tips.

        Like

  5. Hej!
    Jag har skrämmande liknande situation och symtom som dig och har lidit med detta i flera år utan att någon läkare vill ta i det på allvar. Hur kommer man i kontakt med kliniken som du behandlas på?

    Like

Kommentera | Leave a Reply