Jakobstad, 5 augusti 2015

Det har nu hunnit gå nio veckor sedan jag inledde behandlingen vid kliniken i Helsingfors. Kampen går vidare.

Något av det mest frustrerande är när sämre dagar – en eller flera i rad – infaller. Som att falla och söka nytt fotfäste under en klättring där man redan tycker sig ha klarat av ett visst bergsparti. Som om den tidigare ansträngningen varit för intet.

Då gäller det att försöka se objektivt på helhetsutvecklingen – hur svårt det än kan vara när man är mitt uppe i allt –  och våga tro att allt faktiskt går i rätt riktning. Att det är fråga om två steg framåt, ett steg tillbaka.

Kunde striden föras enbart mot den lömska och listiga bakterien borrelia burgdorferi så skulle det hela vara så mycket enklare. Men det är ofta missvisande att tala enbart om borrelia och dess olika sjukdomsstadier, eftersom verkligheten i de allra flesta fall är betydligt mer komplex än så.

Det som jag – och många med mig – slåss mot är syndrom av något som kan kallas för multisystemisk infektionssjukdom (Dr. Horowitz), eller helt enkelt “en himla soppa” (Dr. Brooke/Dr. Ross).

Jag tycker beskrivningen Brooke/Ross ger i den nätartikel jag länkade till här ovanför är träffande. Kroppen liknas vid en regntunna, och kroppens förmåga att skydda och läka sig själv liknas vid tunnans dräneringskran.  En tunna som svämmar över representerar sjukdom.

Huruvida tunnan svämmar över är beroende av två faktorer:

  • Hur mycket regn som faller
  • Hur pass öppen dräneringskranen är

När sjukdomar överförs via ett fästingbett faller regnet rätt tungt. Jag skriver sjukdomar, eftersom det tycks vara mer regel än undantag att flera andra infektioner överförs vid samma fästingbett som ger oss borrelia.

Vi befinner oss i den sorglustiga situationen att veterinärer förmodligen kunde vara oss till större hjälp än de flesta läkare vi uppsöker för fästingbett eller misstänkt borrelia. Detta eftersom veterinärer verkar ha större erfarenhet av den mångfald av sjukdomar som kan överföras av fästingar.

De flesta läkare betraktar fortsättningsvis på sin höjd en fästingburen sjukdom i taget, till synes ointresserade av helheter. Babesia, bartonella, ehrlicia/anaplasma, rickettsia är exempel på saminfektioner som ofta förekommer och ofta missas – eller negligeras – av skolmedicinen.

Mycoplasma och clamydia pneumoniae (TWAR) är också allmänt förekommande i sjukdomsbilden, liksom flera olika virus – herpes, CMV, Epstein-Barr, Coxsackie, m.fl. Sådana bakterier/virus kan ligga latenta i kroppen, utan att ge upphov till symptom. Droppar i en tunna som riskerar att svämma över.

Även vid tungt regn – som vid fästingburen infektion – kan en öppen dräneringskran innebära att kroppen klarar av att hantera tidigare virus och nya bakterier, inklusive borrelia burgdorferi: förmå hålla dem stången, latenta, så att vi går symptomfria i många år, kanske hela livet.

Men om regnet faller för häftigt och/eller om dräneringskranen slammar igen – om blir den sammanlagda belastningen blir för stor – då kan sjukdomen bryta ut aggressivt, plötsligt och som från ingenstans. Tunnan svämmar över, och vi översköljs av den multisystemiska infektionssjukdom som ofta något för snävt kallas för borrelia eller borrelios.

Förstår man den komplexa helheten så är det uppenbart att vi måste sikta både långt och brett. Bakterier, parasiter måste bekämpas, immunförsvaret måste stärkas, lamslagna organ måste befrias så att de kan arbeta normalt igen, kroppsfysiken måste byggas upp på nytt.

Ju längre tunnan svämmat över sina breddar, desto längre är vägen tillbaka. Små steg är det som gäller, och att man under sämre dagar orkar hålla blicken höjd och obevekligt fäst vid det långsiktiga målet. Att man vågar minnas att två steg framåt, ett tillbaka leder rätt.

2 thoughts on “Jakobstad, 5 augusti 2015

  1. hej! tacksam för din blogg och undrar om det går att höra mer om hur det var att komma till kliniken i Finland? vi försöker hitta ett bra ställe att åka till med min sjuka fru men är osäkra på vart vi ska vända oss…

    Like

Kommentera | Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s