Helsingfors den 8 Juni 2015

I morgon måndag utökas medicineringen med ytterligare en antibiotika. Jag får fortsättningsvis också IV-antibiotika, nu varannan dag. Nu börjar den period jag varit mest rädd för, dvs nu när full medicinering uppnås.

När spirocheterna (de spiralformade bakterierna) dör ut i kroppen sker det genom att bakteriens cellvägg spricker. Ut i blodsystemet strömmar endotoxiner, vilket kroppen reagerar mot genom att behandla som en inflammation. Om mängden endotoxiner är så stor att kroppens försvarssystem överbelastas så uppstår en så kallad Herxheimer-reaktion. Det är då man plötsligt börjar må ännu sämre än tidigare.

Herxheimer-reaktionen, kort kallad herx, kan vara allt från nästan obefintlig till att göra patienten våldsamt sjuk. Vissa borreliapatienter uppvisar ingen herx alls, andra mår fruktansvärt dåligt. Jag hoppas förstås att jag hör till den tidigare kategorin, men har mentalt förberett mig för en tung vecka.

Borreliabakterien är en kameleont som kan klä sig i sjukdomsbild av andra sjukdomar, och det ger naturligt nog läkare huvudbry när det gäller att fastställa en riktig diagnos. Lyssnar man till olika patienters sjukdomsberättelser så kan de första symptomen vara väldigt olika varandra.

Gemensamt tycks ändå vara att när sjukdomen härjat i kroppen en längre tid så har de flesta insjuknade liknande symptom. Kunde man se tio år framåt när de första symptomen uppstår så vore det hela så mycket lättare. Då skulle också behandlingen kunna sättas in i ett skede där bakterien inte ännu hunnit åstadkomma så stor skada.

Nu blir det mycket bekräftelse i efterhand, och väldigt många får en felaktig diagnos när de första symptomen uppstår. När jag fick mina första symptom hade jag inte en tanke på att det kunde ha något att göra med bakterien borrelia burgdorferi.  

Mina första symptom avfärdade jag snabbt och lät dem bero på annat. När jag inledde den antidepressiva medicineringen hösten 2000 trodde jag att jag skulle dö – jag var flera gånger till sjukhusakuten med oregelbunden hjärtrytm och panikattacker. EKG visade inget avvikande. Antidepressiva SSRI-preparat har en inkörningsperiod där det är vanligt att patienten mår sämre under de första veckorna.

Jag mådde fruktansvärt dåligt i sex veckor före det lättade. Det som räddade mig då var att min fru orkade sitta vid min sida och övertyga mig om att jag klarar det, att jag kommer igenom. Jag kom igenom, och drog slutsatsen att jag bara hade en ovanligt lång och tung inkörsperiod.

Men den oregelbundna hjärtverksamheten försvann inte. I mitt fall var det fråga om extraslag, under många perioder ett extraslag per tio vanliga. Då min puls alltid har varit låg och jag dessutom tränade intensivt det vinterhalvåret (vilket sänkte min vilopuls till ungefär 36 slag i minuten) så förklarade läkarna extraslagen med att de oftare uppträder hos individer med låg vilopuls. Jag trodde detta, och fortsatte.

Nästa symptom som uppstod var lägesyrsel. Detta förklarades bero på spänningar i nacken, och jag gick regelbundet till både naprapater och fysioterapeuter. Symptomen lättade genom behandlingarna, men kom snabbt tillbaka. Vid övergången till år 2001 fanns det alltså redan flera olika tecken som pekade mot ett underliggande problem, men det förstod varken jag eller läkarna då.

14 thoughts on “Helsingfors den 8 Juni 2015

 1. Jag blev biten på Åland i juli 2001. Läkaren i Hfors kallade mig för hysterisk turist då jag påstod att kag har borrelia. Under hösten kände jag mig tröt, hade ont i lederna, vid påsktiden visste jag inte om jag hade allergi eller flussa. 2.5.2002 blev jag förlamad i vänster sidan av ansikte. Allergisjukhuset var ivrig att fota i utbildningsyfte men dom sköter inte. Dom skickade mig till Aurora infektionssjukdomarnas klinik. Där erkännde dom inte Alerfisjukhusets diagnos men ville undersöka själv. Min ex, som är advokat, ringde till kliniken och sade “jokainen minuutti, jolla viivytätte antibiootin antamista heikentää sairaalanne juridista asemaa”. Då började Rocephalin intravenöst. Fem dagar senare fick jag diagnosen: borrelia som har funnit sin väg till ryggsmärtan. Jag har nu levt med den i 13 år, lever ett aktivt liv och den ända som påminner mig är en kronisk ledinflammation inhänderna.

  Like

 2. Hej.har du nåt ca pris vad en dylik behandling går på?ja har själv haft borrelia i flera år men blir inte av med den

  Like

  • Hej, tyvärr så dras jag med den ännu – senast idag gungade det som om man var ombord på en färja när vågorna går höga.. Men jag hoppas och tror att den här behandlingen ska hjälpa.

   Like

 3. Hej! Detta låter bekant. Har haft hud-, ledproblem och lägessvindel. Allergisjukhuset i Hfors har friskförklarat mig, men symptomen återkommer. Vilken läkare eller instans kan man kontakta? Allergisjukhuset ville trots upprepade förfrågningar inte lämna ut mina labsvar till företagshälsovården. Fortfarande saknas några svar man antagligen tappat bort. Styrka önskar jag dig!
  H. Ingelisa

  Like

 4. Hoppas också du hör till dendär tidigare kategorin. Kämpa på! Du borde publicera allt detta i dagstidningarna också för att uppmärksamma folk. Många tror tyvärr felaktigt att de är skyddade från borrelia då de vaccinerat sig.

  Like

  • Jo Veronica, så är det. Jag såg just fästingbussen här i Hfors, och det var väldigt långa köer – framför allt barnfamiljer. Det är klart att TBE inte är att leka med, men borrelia är så mycket mer spridd och inget vaccin finns ännu.

   Like

Kommentera | Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s